Ostatnio nie mam czasu na wpisy 🙂 ale jak już go znalazłem napiszę o jedzeniu. Z racji tego, że jestem głodomorem i lubię dobrze pojeść podzielę się z Wami fajnym i prostym przepisem:
Składniki:
- 2 pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 czerwone świeże papryki
- 1 puszka ananasa
- oliwa i sok z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, tymianku, bazylii, ostrej papryki, słodkiej papryki
Przygotowanie
- Myjemy kurczaka, kroimy w 1-2 centymetrowe kostki, mięsko wrzucamy do miski i zalewamy oliwą oraz dodajemy wszystkie przyprawy (po 1 łyżeczce), następnie ładnie mieszamy aby wszystkie kawałki pokryły się przyprawami oraz oliwą. Dodatkowo można skropić mięso do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20 minut.
- Otwieramy puszkę ananasa, odcedzamy i kroimy na cztery części każdy plaster natomiast sok wypijamy 😉
- Myjemy paprykę i także kroimy na 1-2 centymetrowe kostki
- Następnie nabijamy jeden kawałek mięsa, ananasa i papryki tak aby cały patyczek był zagospodarowany
- Po tym rozgrzewamy patelnię i smażymy bez żadnego tłuszczy (jest on już na mięsku) przez jakieś 20-25 min najlepiej pod przykryciem (mięso fajnie się udusi)
- Do tego można zrobić sobie pyszne ziemniaczki i np: szpinak 🙂
Całość z usmażeniem zajmuje jakieś 40-50min :).
Polecam.
Smacznego